În Monitorul Oficial nr. 507 din 21 iunie 2019, a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr.43 din 12 iunie 2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor măsuri în domeniul investițiilor.
Au fost clarificate măsurile fiscale de sprijin a sectorului construcțiilor și modul în care se determină cifra de afaceri pentru societățile care beneficiază de sprijin.
Au fost introduse 3 noi domenii de producere a materialelor de construcții care pot beneficia de facilitățile fiscale: 2351 - Fabricarea cimentului; 2352 - Fabricarea varului și ipsosului; 2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.
A fost detaliată și modificată modalitatea de calcul a cifrei de afaceri luată ca referință la aplicarea facilităților fiscale. Astfel, pentru societățile comerciale nou-înființate, respectiv înregistrate la registrul comerțului începând cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru societățile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecărui an se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat pe anul fiscal anterior. Pentru societățile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecărui an care au avut o cifră de afaceri din activitățile menționate la lit.a) realizată cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitățile fiscale se vor acorda pe toată durata anului în curs, iar pentru societățile comerciale existente la aceeași dată care nu realizează această limită minimă a cifrei de afaceri se va aplica principiul societăților comerciale nou-înființate. Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților menționate la lit.a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată.
Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art.76, alin.(1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art.76, alin.(1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale.
Later edit:
Din păcate, de la apariția ordonanței de mai sus (OUG 43/2019) și până în data de 26 august, adică la peste o lună de la data intrării ei în vigoare, 26 august fiind data scadentă a declaraţiei 112 aferantă lunii iulie 2019, nu a fost modificat Ordinul cu privire la modelul şi conţinutul declaraţiei 112, în concluzie firmele de construcţii nu pot beneficia de măsurile prevăzute de Ordonanţă, cu toate că aceasta este în vigoare, urmând ca la o data ulterioară, nici această dată nefiind comunicată clar, să redepună declaraţia 112 aferentă lunii iulie 2019 şi să beneficieze de acele facilităţi.